Scholing en activiteiten

Liederen van licht en donker

Een hermeneutische cursus bij de Psalmen

Bijbelse psalmen zijn een spirituele schat. Ze vertolken geestelijke ervaringen van gelovigen. Dit zijn ervaringen over de omgang met God. Veel van die ervaringen gaan over óf de aanwezigheid van God (licht) óf de afwezigheid van God (donker). Het zijn ervaringen die zich vermengen met typisch menselijke gevoelens zoals verwondering, hoop, blijdschap en vertrouwen, of angst, boosheid, verdriet en pijn.

Sommige psalmen zijn erg bekend. Bijvoorbeeld Psalm 23: ‘De Heer is mijn herder’. Je vindt deze frase terug op houten borden, kettinkjes en posters. In sommige landen is deze tekst lezen op auto’s, of op muren of zelfs verwerkt in gebatikte kleding. Deze woorden roepen een gevoel van veiligheid en bescherming op, zelfs bij mensen die de achtergronden van de woorden en de beelden niet kennen.

Psalmen zijn op veel manieren verwerkt in kunst en muziek. Er zijn schilderijen waarin de emoties ervan in kleur zijn uitgebeeld. Anderen hebben de geloofservaringen uit de psalmen omgezet in muziek, of ze verwerkt in zang en drama. Kortom: psalmen inspireren!

In deze hermeneutische cursus selecteren we met elkaar enkele psalmen of delen van psalmen. Bijvoorbeeld Psalm 23, de psalm van de nabijheid van God, of Psalm 6, een psalm vol ervaring van ziekte en ellende, of een psalmfragment naar keuze omdat het jou persoonlijk heeft geraakt en je dit fragment met je meedraagt. Je gaat hiermee aan het werk met de bedoeling er iets mee te doen in je vormingsonderwijs. Met elkaar proberen we te ontdekken hoe je een ‘de hermeneutische brug’ kunt slaan tussen de oude tekst en het actuele leven van de leerlingen van nu.

Allereerst zullen we vooral met de tekst van de geselecteerde psalmen bezig te zijn. Wat staat er in de oorspronkelijke tekst en waarom zijn deze woorden gebruikt? Hoe duid je de betekenis ervan in de context van de dichter? Wat hebben mensen in de loop van de geschiedenis tot aan de dag van vandaag gezegd over deze teksten en waarom? Hoe is de psalm gebruikt, gezongen en afgebeeld?  Welke betekenis is eraan gegeven? Welke verhalen zijn er over deze psalm bekend? Tenslotte leggen we de verbinding met het klaslokaal. Hebben de teksten ook iets te zeggen voor een leerling uit een niet religieus milieu in een seculiere samenleving? Zijn er sporen te vinden van de beelden en ervaringen uit de Psalmen die de kinderen kennen, horen, zien in hun alledaagse werkelijkheid?  Hoe kun je de tekst van de Psalm verwerken in een vormingsles? Welke werkvormen kun je bedenken om de spirituele ervaring van deze psalmdichters te verbinden aan de leefwereld van de leerlingen?

Tijdens de bijeenkomsten werk je aan de hand van gerichte zoekopdrachten aan je voorkeurspsalm. Bij de cursus hoort een eindopdracht namelijk een uitgewerkte lessuggestie aan de hand van een psalmfragment. 

 

Cursusleider: J.H. (Jan) van Doleweerd
Jan van Doleweerd is docent Godsdienst aan De Driestar en (a) Lector PC GVO.

Doelgroep: PC GVO docenten
Kosten: PC GVO Scholing en Kwaliteit
Nascholingspunten: 9
Meer informatie:

Deze cursus omvat 6 contacturen en een verplichte thuisopdracht van 3 uren.

Cursus online
De voor Leeuwarden en Ede geplande cursussen vinden online plaats. In Ede was de cursus gepland op een hele zaterdag; het eerste deel van de cursus wordt op geplande datum gehouden. Tijdens deze bijeenkomst wordt gezamenlijk een datum voor het tweede deel van de cursus afgesproken (in week 6 of 7).

Contact:
2021-22 Ede (Gld)

digitaal / online regio Midden
05-02-2022 van 10:00 tot 13:30
ONLINE

inschrijving gesloten

identiteit | vorming | advies | scholing

VONKT is uw partner voor de organisatie van scholing en activiteiten.